Äntligen utbrast jag för mig själv i morse när jag läste i DN att det nya Akropolismuseet faktiskt SKA öppna. Jag har verkligen undrat: När ska det öppna? Kommer det någonsin att öppna? Jag vet att allting tar tid i Grekland, men så här långt tid.

Strunt samma, det viktigaste är att det öppnar och jag ser verkligen fram emot att besöka det.

Enligt DN är det ett museum i världsklass. I museet finns det plats för de marmorfriser som Lord Elgin ”stal”, de finns på museum i London. Lord Elgin var brittisk diplomat och ambassadör i Konstantinopel. Han var också antikentusiast som hyrde konstnärer för att dokumentera och göra avgjutningar av skulpturer på Akropolis. I början av 1800-talet hävdar vissa att han fick den turkiska regeringens tillstånd att borttransportera “stenar med inskrifter eller figurer”.

Parthenon på Akropolisklippan.

Parthenontemplet på Akropolisklippan där de stulna friserna satt.

Det populära namnet på dyrbarheter som försvann är Elgin marbles. I samlingen ingår teckningar och avgjutningar av statyer som nu är förlorade, men också en stor del av den fris som en gång smyckade Parthenon samt en av Erechtheions karyatider. Trots att dessa ting kan verka ovärderliga var det hela en förlustaffär för Elgin. Han sålde allt ihop för 35 000 pund till engelska staten, knappt hälften av den summa han själv hade lagt ut. Hoppet om att friserna ska återbördas till Grekland har blivit något större i och med det Akropolismuseet.

Museet invigs med pompa och ståt den 20 juni. Grattis alla som ska till Aten i sommar!