DN skrev inte bara om Amorgos i dagens tidning, ett reportage om grekiska viner serverades också. Det är en god gärning, viner från Grekland nämns alltför sällan. Att skribenten Bengt-Göran Kronstam dessutom skriver positivt om grekiskt vin gör inte saken sämre. Tack för det! 

Bengt-Göran skriver bland annat om viner från Santorini, det gjorde mig extra glad. Jag har under många år missionerat för Santorinis viner, och då framförallt viner från vinkollektivet Santo Wines. Nu verkar det som att mitt missionernde har gett frukt. Bengt-Göran Kronstam tar nämligen upp Santo Wines, och den unika druvan assyrtiko. Han skriver här om assyrtiko:

”Det är en druvsort som hör till de mest ovanliga, men med egenskaper som borde kunna göra den till en internationell megastjärna. Att i den vulkansteniga jorden, utan regn från vår till höst, med brännande sol och hårda vindar kunna prestera vitviner med en fräschör som en chablis är ofattbart. Till det hela hör också en helt unik planteringsmetod där druvrankorna snurras runt sitt eget fäste. Det ser ut som ett stort fågelbo.”

Vindruvor från Santorini.

Så här ser de fågelboliknande vinrankan assyrtiko ut

Läs artikeln om grekiskt vin här…