Frankrike och Spanien är världens populäraste turistländer sett till antal besökare. Nu får de konkurrens från Kina. Enligt ett nyhetsbrev från Travel News – som i sin tur citerar FN:s världsturistorganisation (UNWTO) – kommer Kina gå om Spanien redan år 2010. Frankrike behåller sin förstaplats. 2005 reste 49,5 miljoner personer till Kina. Under samma år reste 34,5 miljoner kineser utomlands. UNWTO kalkylerar med att hundra miljoner kineser reser utomlands år 2020.

Hundra miljoner! Det är många människor. Undrar vart det åker? Till Sverige kanske. Det är inte osannolikt. Jag läste en intervju i DN med meteorologen Pär Holmgren för en tid sedan. På frågan om vad som händer om vi inte får stopp på den globala uppvärmningen målar han upp ett riktigt skräckscenario. Han pratar bland annat om framtida turism. Han tror att Östersjöområdet snart blir det stora turistmålet i stället för Medelhavet. Där kommer det vara så hett och torrt att ingen vill resa dit, bara därifrån. Han säger snart. Hur snart framgår inte. År 2020 ligger är långt fram, men det kanske kan räknas som snart. Då kommer 100 miljoner kineser att resa utomlands. Kanske dags att börja bygga en webbsajt som heter god morgon på kinesiska.

Skämt åsido. Det är ingen rolig bild som Pär målar upp. Om vi inte för bukt med klimatförändringarna vill säga. Sydeuropa kommer att bli så varmt att de som har råd flyttar norrut. Han tror att Sverige kommer ha 20 miljoner invånare om 50 år. Om 100 hundra år är vi 100 miljoner på grund av stora strömmar av klimatflyktingar. 100 år är en lång tid, ingen av oss lever då så varför bry sig. Men det är just det vi alla måste börja göra: bry oss. Och det redan idag.

DN ägnade hela sin resebilaga åt klimatförändringarna i helgen. Rubriken lyder ”Vi måste ändra vårt sätt att resa”. Mycket läsvärt. Tillsammans med Climat Care har DN lagt upp en nättjänst där man kan kompensera för de koldioxidutsläpp som uppstår när man flyger. En tur och retur till Samos i Grekland kostar 71 kr i koldioxidutsläpp. Jag har verkligen fått mig en tankeställare efter att ha läst DN. Frågan som gnager mig är vad som händer när 100 miljoner kineser väljer att resa utomlands. Är loppet kört då?

Läs artikeln i DN här…