För några år sedan läste jag en intervju med en kvinnlig författare (vars namn jag glömt) som läste enormt mycket böcker. Hon hade ett motto: att aldrig läsa klart böcker som hon inte tyckte om. Anledningen var att hon hade räknat ut hur många böcker man hann med att läsa under ett normallångt liv. Nu minns inte exakt hur många böcker man hann med, men det var förvånade få. Därför fanns det ingen anledning att ödsla tid på dåliga böcker. Jag har anammat hennes devis. På gott och ont. En bok kan ju faktiskt visa sig vara bra efter ett par hundra sidor. Så långt kommer jag dock aldrig. Jag brukar känna direkt om jag gillar en bok eller inte. Gillar jag inte språket till exempel kan jag sluta läsa efter bara tjugo sidor.

Jag köpte ett gäng pocketböcker som jag hade tänkt läsa över jul och nyår. Igår började jag läsa Historikern av Elisabeth Kostova. Efter 30 sidor gav jag upp och la boken åt sidan. Troligen för gott. Det var någonting med språket som gjorde att jag slutade. Kan inte säga exakt vad det var. Slutade gjorde jag i alla fall. Tyvärr måste jag säga för baksidestexten låter verkligen lockande och recensionerna har varit bra.

Baksidestext:
En ung kvinna utforskar sin far historikerns bibliotek när hon en sen kväll gör en märklig upptäckt. I en bok hittar hon ett gulnat brev med en olycksbådande inledning. Sidorna i boken är helt tomma sånär som på ett träsnitt föreställande en drake. Och under draken står ett enda, skräckinjagande ord: Drakulya. Det visar sig att kvinnans far som ung forskare kom en fruktansvärd historisk sanning på spåren. En hemlighet, som folket i Östeuropa länge hade känt till, nämligen att legenden om Dracula faktiskt var helt sann. Den unga kvinnan vill forska vidare, trots att hennes far avråder henne. Hon tar vid där han slutade, full av ungdomlig entusiasm och skräckblandad förtjusning. Men när fadern försvinner och hon måste ge sig av för att söka efter honom, inser hon att sagan faktiskt är sann och att det inte bara är hennes eget liv som står på spel.

Är det någon som läst boken som kan övertyga mig att fortsätta? Jag är medveten om att det kan ta tid innan jag får svar på frågan, BloggaMera har ju precis startat och läsarna är än så länge få. :-)

I stället för Historikern ska jag nu börja läsa Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. Hoppas den förgyller min jul.